Curs de afacereza

Lectia 1

Un barbat urma sa intre in dus, in timp ce sotia lui tocmai iesise din dus. Chiar in acel moment suna soneria de la usa. Dupa cateva secunde, se hotaraste sa mearga ea, pentru care isi pune un halat, se duce la usa, o deschide si il vede pe vecinul de alaturi. Inainte ca ea sa scoata un cuvant, vecinul îi spune:
– Va dau 1000 € daca va scoateti halatul si-l lasati pe podea.
Ea se gandeste cateva secunde, se hotaraste, isi scoate halatul si il lasa sa cada pe podea, ramanand goala in fata vecinului. Acesta, dupa ce o priveste, baga mana in buzunar, scoate 1000 €, îi inmaneaza si pleaca… Inca derutata, ea inchide repede usa, isi pune halatul si se duce la baie ca sa-si usuce parul. Ajungand in baie, sotul ei o intreaba cine a sunat la usa.
– Vecinul de alaturi, spune ea.
Iar sotul o intreaba din nou:
– Ti-a dat inapoi cei 1000 € pe care îi imprumutasem?

Concluzie:

Daca dv. ati impartasi informatiile critice cu asociatii dvs., mai ales cele legate de credite si riscuri, ati putea evita situatii nedorite.

 

Lectia 2

Un popa conduce masina, cand vede o calugarita pe marginea drumului, asteptand autobuzul. Popa se opreste si se ofera sa o duca pana in orasul cel mai apropiat. Calugarita accepta si isi pune bagajele pe bancheta din spate. Cand se aseaza pe scaun, sutana ei i se deschide putin, lasand sa se vada un picior superb.
Cand parintele isi da seama de asta, aproape ca face un accident. Reuseste sa controleze masina, dar nu rezista tentatiei si isi aseaza mana pe piciorul calugaritei.
Ea il priveste si-i zice:
– Parinte, adu-ti aminte de Psalmul 129…
Parintele isi retrage grabit mana si isi cere scuze, dar privirile lui nu se puteau desprinde de picioarele calugaritei. Dupa catva timp, mana lui lasa schimbatorul de viteze si poposeste, de data asta, pe genunchiul calugaritei:
– Parinte, adu-ti aminte de psalmul 129, repeta calugarita.
Parintele, contrariat, isi retrage din nou mana si incearca sa-si ceara scuze:
– E asa de usor de cazut in ispita, sora mea…
Ajungand la destinatie, calugarita il priveste plina de intelesuri pe parinte, si îi multumeste pentru faptul de a o fi luat cu masina.
Parintele isi continua drumul si, cand ajunge acasa, se grabeste sa caute in Biblie psalmul 129.
Psalmul 129: “Nu te opri si incearca. Iti vei gasi gloria.”

Concluzie:

Cautati sa fiti cit mai bine informati asupra aspectelor legate de activitatea dv. Altfel, riscati sa pierdeti mari ocazii si oportunitati.

 

Lectia 3

Un tanar de la oras se duse la tara si cumpara de la un satean un magar pentru 100 €. Batranul îi promise ca a doua zi îi va aduce magarul. Totusi, a doua zi, sateanul îi zise tanarului:
– Imi pare rau, fiule, dar am vesti proaste. Magarul tocmai a murit.
– Bine, atunci dati-mi banii inapoi.
– Nu pot, i-am cheltuit deja.
– Nu-i nimic, dati-mi magarul.
– Dar… pentru ce? Ce sa faci cu el?
– Fac o tombola cu el.
– Esti nebun! Cum sa faci o tombola cu un magar mort?
– Eu nu voi spune nimanui ca este mort, desigur.
O luna mai tarziu, batranul satean si tanarul se intalnira din nou.
– Ce s-a intamplat cu magarul?
– L-am dat la tombola. Am vandut 500 de lozuri de 2 € si am castigat 998 €.
– Si nimeni nu s-a plans?!!
– Numai castigatorul tombolei, dar lui i-am dat inapoi cei 2 € ai sai.

Concluzie:

Acesta este un exemplu de cum sa transformi o situatie nefavorabila intr-un succes.

 

Lectia 4

Un puscarias, condamnat la inchisoare pe viata pentru asasinat premeditat, evadeaza de la puscarie dupa 22 de ani de condamnare. Tot fugind de politie, intra in casa unor tineri casatoriti, care dormeau. Puscariasul il leaga pe barbat de un scaun si pe femeie de pat. Isi apropie chipul de gatul femeii pentru cateva secunde, iar apoi iese din camera. Tarand scaunul, barbatul se apropie disperat de sotia lui si-i spune:
– Dragostea mea, acest om nu a vazut o femeie de ani de zile. L-am vazut cum te saruta pe gat. Profit acum ca a iesit din camera ca sa-ti cer sa-l accepti, sa-i faci toate voile si tot ce ti-o cere. Daca vrea sa faca sex cu tine, nu-l refuza si prefa-te ca-ti place! Nu-l fa sa se supere cumva! Vietile noastre depind de asta! Fii tare, dragostea mea. Eu te iubesc!
Tanara sotie îi spune sotului ei:
– Dragul meu, ma simt magulita ca gandesti astfel. Intr-adevar, acest om nu a vazut o femeie de multi ani de zile. Dar el nu ma saruta pe gat, ci imi spunea la ureche ca tu îi placi si voia sa afle daca pastram vaselina in baie. Fii tare, iubirea mea! Si eu te iubesc!

Concluzie:

A nu fi informat corect poate duce la neplaceri serioase. Informatia prompta si exacta este fundamentala pentru a evita cu succes atacul concurentei si suprizele ingrate.

 

Lectia 5

Un tanar intra intr-o farmacie si-i spune farmacistului:
– Domnule, dati-mi un prezervativ. Prietena mea m-a invitat asta seara la ea acasa la cina si, cum este topita dupa mine, am de gand sa o “calmez”.
Farmacistul îi da prezervativul dar, tocmai cand sa iasa, tanarul se intoarce si zice:
– Mai bine mai dati-mi inca unul, pentru ca sora prietenei mele, care este o bomboana de fata, isi trece picior peste picior cand sunt in preajma, de-i vad toate dedesubturile, si cum merg la ea acasa la cina…
Isi ia al doilea prezervativ, se gandeste un moment si…
– Dati-mi inca unul, pentru ca mama prietenei mele, care se tine teribil de bine, imi face niste aluzii si niste insinuari cand nu e prietena mea de fata incat… cum asta seara merg la ea acasa la cina…
La ora cinei, tanarul o are la dreapta pe prietena lui, la stanga pe sora ei, iar in fata pe mama celor doua. In acel moment soseste tatal, care se aseaza in capul mesei. Tinarul isi pleaca capul si incepe sa se roage:
– Doamne, iti multumim pentru alimente… binecuvanteza-ne pe noi toti… Si iarta-ne daca ti-am gresit cu ceva…
Trece un minut si baiatul continua sa se roage:
– Multumim, Doamne, pentru tot…!
Dupa 10 minute de rugaciuni, prietena lui îi spune:
– Nu stiam ca esti atat de credincios!
– Nici eu ca tatal tau este farmacist!!!

Concluzie:

Nu discutati planurile strategice ale firmei cu necunoscuti pentru ca indiscretia va poate distruge propria dv. organizatie.

 

Lectia 6

Un comercial, un administrativ si directorul unei firme merg sa manance de pranz. Aruncata pe jos, gasesc o veche lampa de ulei. O freaca si deodata apare un spirit, invaluit intr-un nor de ceata. Cum eu, de obicei, indeplinesc trei dorinte, va acord cate una fiecaruia, zice spiritul.
– Mie primul! Eu primul! se agita administrativul. Vreau sa fiu in vacanta in Caribe…!!!
Si… puf, dispare!
Fara sa se arate uimit, comercialul striga:
– E randul meu! Vreau sa fiu in Hawaii, pe plaja cu maseura mea, cu o rezerva interminabila de bere, si cu o top-model!
Si, din nou… puf, dispare si el!
– Bine, acuma e randul tau, îi zice spiritul directorului firmei.
– Vreau ca astia doi sa se intoarca la munca imediat dupa pauza de masa, zice directorul.

Concluzie:

Intotdeauna trebuie sa-l lasi pe sef sa vorbeasca primul.